Ostinpa ihan uuden ja ainoastaan bulletproof käyttöön takotetun mukin
ja tuunasin sitä vielä :) Pitää olla tällanen tilava johon mahtuu 9dl kaffetta :)
Nyt pukkaa postausta mahtavasta juomasta; Bulletproof kahvista eli suomeksi voikahvista. Törmäsin netissä Bulletproof kahviin. Oon muutenkin vaihtanut maidon kermaan ja monesti laittanut kookosöljyä kahvin sekaan, niin makuun tottui erittäin nopeasti, mutta joka ei kermakahvista tykkää ei heti tähän ehkä rakastu, mutta ei kannata mitään kokeilematta teilata heti!
Bulletproof kahvissa ideana on että se antaa rasvan ansiosta hirveet määrät energiaa päivään ja pitää rasvanpolton kokoajan käynnissä varsinkin jos pidät paastoa yllä etkä syö samaan aikaan.
Kahvin on keksinyt Dave Asprey, joka kehitteli kahvin idean maistellessaan voi-teetä Tiibetin munkkien kanssa, siellä on jo aikojen alussa lisätty voita teehen. Dave vain kehitteli tätä uudelle levelille lisäämällä kahviin MCT - öljyä ja niin oli syntynyt Bulletproof kahvi!
Voikahvi koostuu siis suolaamattomasta luomuvoista, ([Nurmisyötetyn lehmän voita] jota kuulemman Suomessa saa ainoastaan Lidlistä) MCT - öljystä ja luomukahvista. Dave Aspreyn mielestä, Coffea arabica papu on laadukkain ja paras. Vältä halpaa Coffea robusta papua, siinä on enemmän kofeiinia ja se on yleisesti huonolaatuista. Kuulemman markettien kahveissa on homemyrkkyä eli mykotoksiineja, koska ne on jauhettu ties kuinka kauan aikaa sitten. Paahdettu kahvipapu säilyy hyvin säilytettynä kunnossa pari viikkoa, jauhettu kahvi pari päivää. ( Why Bad Coffee Is Bad For You) Tähän sanon sen verran, että itse oon ostanu luomukahvia jota juon Bulletproofissa, mutta muuten kyllä juon tavallista kahvia ja en kyllä ainakaan vielä osaa sanoa, että onko se nyt jotenkin erilaista.
Aluksi käytin kahviin kookosöljyä, joka on ihan hyvä sekin, mutta pitkän pohdinnan jälkeen ostin sitten tuota MCT- öljyä. Antti Heikkilän mukaan hän luottaisi luomuun, mitä kookosöljy on, mutta MCT öljy ei täysin sitä ole koska se on niin kutsuttua "tiivistettyä" kookosöljyä. MCT-öljy sisältää kaksi aivojen ja suoliston kannalta hyvin tärkeätä rasvahappoa, kapryylihapon ja kapriinihapon. Nämä keskipitkät rasvahapot eivät varastoidu, vaan maksa käyttää ne suoraan energiaksi. MCT-öljy ei siis varastoidu kehoon. Keskipitkät rasvahapot ovat termogeenisiä, eli ne auttavat kehoa polttamaan ylimääräistä rasvaa tehokkaammin. Lisäksi koska keho pyrkii käyttämään MCT-öljyn rasvat energiana välittömästi nauttimisen jälkeen, sopii MCT-öljy oivallisesti nopeaan energiatankkaukseen. Kookosöljyssä on vain noin 15% laihduttavaa MCT-tyyppiä (kapryyli ja kapriinihappoja), joten tämän takia MCT- öljyn hyödyt olisi kuusi kertaa paremmat, mutta kookoöljy taas sisältää lauriinihappoa, joka on terveydelle edullinen keskipitkäketjuinen rasvahappo, jota saadaan myös äidin maidosta. Joten sanoisin että käytä ehdottomasti kumpaakin runsaasti!
"Voissa on kaikki samat hyödyt kuin terevellisessä maidossa, mutta voi ei sisällä haitallisia denaturoituja kaseiini-proteiineja, niin kuin kerma. Öljy puolestaan pilkkoutuu elimistössä muita rasvoja nopeammin, antaa siten enemmän energiaa ja edistää myös laihtumista. Lisäksi juoma pitää kylläisenä pitkään, Asprey väittää"
Olen monesta paikasta lukenut, että ihmiset jotka eivät juo kahvia ollenkaan on kuitenkin jäänyt Bulletproof kahviin koukkuun, joten sekään ei ole syy olla maistamatta tätä. Ja voihan sitä tehdä voiteetäkin niikun ne Tiibetin munkit aikoinaan :)
Bulletproof kahvin virallinen resepti siis on:
* 4-5dl kahvia (tai niin paljon kuin haluat)
* 2 rkl luomuvoita (30g-80g ennergian tarpeen mukaan)
* 30ml MCT- tai kookosöljyä
Parhaimman tuloksen saa kun heittää nämä kaikki belnderiin ja surauttelee jonkun aikaa. Kahviin muodostuu ihana lattemainen vaahto ja kahvi maistuu kermaiselta latelta . Älä missään nimessä tyydy sekottelemaan lusikalla, siitä ei synny yhtikäs mitään tai pahmmassa tapauksessa kiukku.
* voi ja MCT-öljy
* Valmis
Ite ostin maidonvaahdottimen helpottamaan esim. töissä Bulletproofin tekoa. Tosin sain jo meijän blenderin rikki liian kuumalla kahvilla,ja piti ostaa uusi. Kannattaa ilmeisesti tarkistaa että belnderi kestää vedenkeittimellä keitettyä kuumaa vettä, ei se kahvinkeittimellä keitetystä kahvista rikki mennyt.
Ostin tota CaFeCepsiä kun sitä on kehuttui niin hyväksi luomukahviksi, mutta ite olen ehkä eri mieltä. Tykkäsin enemmän Clippersin luomu pikakahvista ja siinä aijon pitäytyä kun tämä loppuu. Kotona juodaan nykyään Kulta Katriinan luomua.
On olemassa Bulletproof dieetti, jossa tarkotuksena on paastota 18h ja syödä kuusi tuntia. Karpatessa suosin 5-6h ruokailuvälejä, koska yleensä sen jälkeen nälkä vasta kolkuttelee. Aluksi ajattelin ottaa kyseisen kahvin vaan aamupalaksi, mutta luettuani tuosta dieetistä tajusin, että mun ruokailuthan melkein menee yksiin kyseisen "paastodieetin" kanssa, joten miksipä ei vähän vielä viilata ja kokeilla. Eli aamulla kun herään (5-7 välillä) vedän Bulletproofin ylläolevalla ohjeella. Kun herään niin monesti tuntuu, että hitto kun mahassa kurnii ja on nälkä, mutta en oikeesti ollu uskoa kun sen kahvin jälkeen nälkä siis oikeesti hävisi, niinkun tietenkin pitikin. Seuraavaksi maha ilmoittaa nälästä n. puolen päivän aikaa ja silloin onkin sitten sopivasti päiväkahvin aika töissä ja niinpä ryhdyn kahvin valmistukseen kaikkien työkavereiden ihmetellesä vieressä. Kahdelta syön ruoan ja seuraava ruoka on yleensä sitten treenien jälkeen ja sen olisi tarkoitus loppua ennen kaheksaa (aina silloin kun aikataulut toimii sen puitteissa), että paastoajaksi tulee 18h. Täysin Bulletproof dietillä en mene mutta sitä soveltaen.
Karpatessa jolloin käytetään energiana pääsäntösesti rasvaa ja niin kuin on Bulletproofissakin ideana, häviää makean himo ja muukin napostelu himo ja olo on kylläinen. Jos kuitenkin on tottumaton kookosöljyn/MCT-öljyn käyttöjä kannatta se aloittaa varoen. Ja suosittelen vielä, että varsinkin aamulla otat aikaa kahvin juomiseen etkä "ohimennen" hörppäse sitä, koska varsinkin se voi kostautua. (Niinkun kävi Villelle joka mun painostuksesta joi kyseisen kahvin ennen Karate treenejä ja meinas pyörtyä. Mutta ongelmana oli tosin se että Ville on tottumaton käyttäjä ja kulautti puolikuppia kerralla alas) Ja tottumattomalla käyttäjällä voi tulla äkkiä kiire vessaan :)
Daven Aspreyn mielestä MCT-öljyä käyttämällä saat seuraavia hyötyjä: nopeuttaa aivotoimintaa, edistää rasvanpolttoa (termogeeni), nopeuttaa aineenvaihduntaa, parantaa kestävyyttä ja suorituskykyä sekä ylläpitää lihasmassaa.
Suosittelen tätä siis lämpimästi. Varsinkin jos tietää, että pitää saada energiaa pitkäksi aikaa tai monille jotka ei pysty aamulla saamaan kiinteää ruokaa kurkusta alas, niin tää varmasti pitää sun nälkää miljoona kertaa paremmin kun joku smoohtie.
Voista haluan vielä kaikille kauhistelijoille kertoa muutaman jutun (meinasin slaagin saada kun selitin töissä mitä mun kahvi sisältää ja joku mutisi että "ja verisuonet kiittää"! Olin hiljaa, koska kyseinen ihminen ei tiennyt mun karppauksista ja muista jutuista. Antaa olla :)).
Näin siis sanoo Heikkilä:
"Kolesterolin nousuun vaikuttavista syistä on uutta
tutkimusta. Eläinrasvat eivät nosta kolesterolia ollenkaan, sen sijaan
hiilihydraattien liiallisen syöminen nostaa. Uskon, että koko
kolesterolihysteria tulee pian tiensä päähän"
Heikkilän mielestä on traagista, että päälle kuusikymppisille syötetään väkisin kolesterolilääkkeitä.
−"Ihminen tarvitsee kolesterolia, jotta aivot toimivat. Kolesterolilääkkeet tuhoavat lihaksia ja aiheuttavat dementiaa"
"Margariineissa käytetyt tehoaineet stanolit ovat kasvien kolesteroleja, jotka estävät ihmisellä eläinperäisten kolesterolien imeytymistä suolistoon. Kasvistanolit laskevat siten veren kolesterolia ja näitä on sitten lisätty joka ruokaan, eli keinotekoista manipulaatiota. Tutukimukset ovat todistaneet, että stanolit laskee kolesterolia jonkin verran, mutta ei ole todettu että se auttaisi esim. alentamaan sydän kuolemia, mutta jos se alentaa kolesterolia sen vissiin pitää olla hyvää (niin ne ajattelee!). Stanoleiden haittoja on kuitenkin tutkittu ja huomattu, että se lisää huomattavasti verisuonten kalkkeutumista. Saksalaiset tutkijat ovat myös todenneet stanolien aiheuttavan verisuonten endoteelin toimintaa ja aiheuttavan verenkierron häiriöitä ja lisäävän sydäntautiriskiä.
"Margariineissa käytetyt tehoaineet stanolit ovat kasvien kolesteroleja, jotka estävät ihmisellä eläinperäisten kolesterolien imeytymistä suolistoon. Kasvistanolit laskevat siten veren kolesterolia ja näitä on sitten lisätty joka ruokaan, eli keinotekoista manipulaatiota. Tutukimukset ovat todistaneet, että stanolit laskee kolesterolia jonkin verran, mutta ei ole todettu että se auttaisi esim. alentamaan sydän kuolemia, mutta jos se alentaa kolesterolia sen vissiin pitää olla hyvää (niin ne ajattelee!). Stanoleiden haittoja on kuitenkin tutkittu ja huomattu, että se lisää huomattavasti verisuonten kalkkeutumista. Saksalaiset tutkijat ovat myös todenneet stanolien aiheuttavan verisuonten endoteelin toimintaa ja aiheuttavan verenkierron häiriöitä ja lisäävän sydäntautiriskiä.
Onneksi meijän kummankin porukat on niin fiksuja, että meijän ei tarvi niille raahata Beceliä kaupasta kun ne on vanhoja ja lääkäri niin määrää! Ja hitto, en tienny tai ainakaan ollu ikinä ajatellu asiaa, että lapsille suositellaan vähärasvaisia tuotteita!! Meinäsin saada slaagin kun mun opiskelija mulle lateli virallisterveellisä ohjeita. Onneksi meillä on päiväkodissa vielä Oivariinit käytössä pienempi paha kuitenkin.
Noniin tässä paasausta voista. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen energialatari tämä voikahvi :)
Heippa :)
Ps. Olen kirjottanu tän postauksen jo aikasemmin tänne valmiiksi saamatta julkaistua sitä ja oon niin kiukkunen ittelleni kun olen tällä hetkellä syvällä sokerikoukussa. Perkeleen joulu! Sillon kun tätä aikasemmin kirjotin niin olin todellakiin päässyt siitä eroon ja tää kahvi oli ehdottomasti siinä isona apuna. Nyt loppuu taas suklaan syöpöttely ja tuosta ärsyttävästä sokerista eroon pääseminen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti